Bästa tidpunkten att byta från sommardäck till dubbdäck

sommardäck

När du kör på vintern så måste du ha däck som är vintergodkända om du redan har vinterförhållanden. Detta är inte bara för din och andras säkerhet men även för att köra lagligt. Däcken ska ha snöflingesymbol på däcken sidovägg som indikerar att de har passerat de krav som ställs på vinterdäck. Det räcker alltså inte med M+S markering. Vinterdäck är bättre än sommardäck när temperaturen kryper under noll grader, vilket innebär att du inte borde vänta på att snön kommer för att byta däck, du bör istället byta så snart du får använda dubbdäck på bilen. Datumet när du först får använda vinterdäck beror på vilket land du bor i. Eftersom vinterdäcken redan är bättre när det är kallt väder och mycket säkrare att ha vinterdäcken när den första snön anländer, så att du kan köra säkert när första snön kommer.

Det är alltid bäst att låta en professionell däckverkstad göra däckbytet åt dig, eftersom de har bäst kunskap om hur däckbytet ska göras, men också att de kan inspektera alla däcken så du vet skicket på både däcken som tags av och de som sattes på. De har också rätt verktyg, de kan balansera däcken och lägga till vikter vid behov för att säkerställa att däcken roterar smidigt utan sidokrafter. De kan också byta ventiler om det behövs och se till att däcken är i gott skick innan däcken monteras. Detta är mycket viktigt, eftersom du måste se till att däcken har tillräckligt mönsterdjup och att däcken är fria från jack eller sprickor.

De kommer också att se till att däcken har tryck. Med rätt tryck så att du har de bästa egenskaperna och prestandan från dina däck när du kör. Om däcken inte är i gott skick så har en däckverkstad också däck till salu, så att du kan köpa en ny uppsättning däck att för att börja vintersäsongen med. Däck med lågt tryck slits också snabbare och leder till högra bränsleförbrukning, vilket kan leda till högre drivselkostnader. Så se till att kontrollera däckens tryck när du stannar på en bensinmack för att tanka. Trycket påverkas också av temperaturen, så om du har stora temperaturskillnader så bör du kontrollera trycket. Om du ska ge dig ut på en lång körning, så är det också värt att kolla däcktrycket innan du ger dig av.

En annan fördel med en däckverkstad är att du också kan använda deras däckhotell, så att du har däcken lagrade på deras verkstad. Då behöver du inte bry dig om att förvara dem hemma och kan slippa besväret med att ta dem fram och tillbaka. Du kan också vara säker på att däcken lagras under rätt förhållanden för att säkerställa att värme, solljus och UV inte påverkar däckens skick negativt. De kommer också att markera däcken så att när däcken monteras igen kommer de att rotera dem och placera dem i rätt position så att du kan hantera dina däcks slitage optimalt. Detta görs för att jämna ut slitage mellan främre och bakre däck.

För mer information om dubbdäck, besök: https://vianor.se/