De viktigaste punkterna i däckunderhåll

vinterdäck

Oavsett om du har sommardäck eller vinterdäck på bilen så bör de underhållas efter det att du har köpt dem. Fördelen med att investera i däck av hög kvalitet betyder att de också håller längre än billiga däck och ger ökad säkerhet i form av grepp och bromsavstånd. De har också lägre rullmotstånd än billiga däck och det kan ses på EUs däckmärkning. Det gör att du sparar pengar på bensin när du kör. Detta är varför det är värt att investera i bra däck direkt.

Däckunderhåll är oerhört viktigt för ditt fordons säkerhet och det kan också se till att du sparar mycket pengar. Så det här är två viktiga incitament för att se till att du utför korrekt underhåll. Det som är lättast att göra är att kontrollera däcken genom visuell inspektion. Här letar du efter synliga skador på däcken. Du kommer att kontrollera om sidoväggarna kan ha skadats genom att köra på en trottoarkant eller väghål. Om du märker några problem bör du besöka en däckverkstad för att kontrollera däcket. Du bör också kontrollera att du har ventilkåpor på däckventilerna.

Däcktrycket är lätt att kontrollera när du är på bensinstationen och tankar din bil. Det är mycket snabbt att kontrollera däcktrycket och fylla på däcken om du har lågt däcktryck. Låg däcktryck leder till högre däckslitage och högre bränsleförbrukning.

Mönsterdjupet är viktigt eftersom det är det som avgör om däcken är utslitna. Om du går under 4 mm börjar däckens egenskaper minska, så att bromsavstånd förlängs och risken för vattenplaning ökar. För att jämna ut skillnader i mönsterdjup mellan främre och bakre däcken, så bör du rotera däcken när skillnaden når 2-3 mellan däcken. Det görs enklast när du byter mellan vinter- och sommardäck.Om du följer ovanstående underhållspunkter förblir däck säkra och håller längre.

För mer information angående hur du bör underhålla dina däck för maximal livslängd, besök: https://vianor.se/