Första snön kan vara bara veckor bort

däckbyte

Det är oftast väldigt svårt att förutsäga när första snön ska komma. Ibland kommer den tidigt och ibland sent på året. För att kunna köra säkert så är det viktigt att du har dina vinterdäck monterade innan snön kommer, eftersom det är farligt att köra med sommardäck när du har snö på vägarna. Det är därför som du bör planera och göra ditt däckbyte tidigt, så att du redan har dina vinterdäck monterade i tid.

Om dina vinterdäck är slitna så bör du se till att köpa nya däck innan det är dags att byta däck, så att verkstaden kan sätta de nya däcken på dina fälgar samtidigt som de skiftar dina däck till vinterdäck. Du kan beställa däck online och samtidigt boka tid för däckservice, som inkluderar allt detta plus balansering. De kan också efterdra muttrarna efter cirka 20-50 km för att försäkra sig om att de sitter ordentligt och inte riskerar att falla av.

Problemet med sommardäck är att de blir hårda vid låga temperaturer då den gummiblandning som används är optimerad för varmt sommarväder och inte låga temperaturer. Denna gummiblandning har sin optimala mjukhet vid temperaturer från 0° grader och uppåt. När du går under 0° grader så blir däcket hårt och kan inte anpassa sig efter underlaget och förlorar därmed en del av dess friktion som behövs under vintern. På sommaren så blir vinterdäcken för mjuka och dess friktion för hög vilket leder till högre rullmotstånd. Detta ger ökat däckslitage och högre bränsleförbrukning.

Vinterdäck har bättre prestanda än sommardäck när temperaturen är under 0° C, så du behöver inte vänta på att första snön kommer, du kan planera efter temperaturen på hösten när du ser att temperaturen börjar närma sig noll grader. Det är mycket säkrare sätt att planera och borde leda till att du har dina vinterdäck monterade i god tid innan första snön kommer, så att du kan köra säkert utan att behöva oroa dig om att försöka få däcken bytta i panik eller försöka köra med sommardäck, som inte är säkert.

Det är inte svårt att byta däck själv, men de flesta har inte tillgång till de rätta verktygen. Att byta alla fyra däcken med verktygen för reservdäcket är inte att rekommendera och det leder ofta till att muttrarna skadas och att däcken inte dras åt tillräckligt hårt. Det är alltid bättre att låta en bil eller däckverkstad göra bytet åt dig, då de har rätt utrustning och har kompetent personal som också kan undersöka däcken så att du inte sätter på däck som är skadade eller är utslitna. De ser också till att däcktrycket är korrekt så att du inte kör iväg med däck som har för lågt tryck. De kan också förvara dina sommardäck tills du behöver dem igen när våren kommer. De förvarar dem korrekt i deras däckhotell i rätta förhållanden samt så att de är säkra och inte blir stulna. De märker dem också så att de kan roteras innan de monteras nästa gång för ökad livslängd och ökad körsäkerhet

För mer information angående däckbyte mellan sommar- och vinterdäck, besök: https://vianor.se/