Hur du kan köra säkert på vinterhalvåret

vinterdack

När du kör under vintersäsongen är det redan underförstått att du måste ha vinterdäck på ditt fordon, speciellt om det råder vinterförhållanden. Vinterdäck ger dig förmågan att kunna köra säkert under dessa förhållanden. Under vintern är det obligatoriskt i Norden att ha vinterdäck, förutom i Norge, där det är upp till föraren att se till att de har tillräckligt grepp under varje säsong. Så om du har vinterförhållanden måste du i princip ha vinterdäck. I Sverige och Finland krävs vinterdäckssäsongen under vissa vintermånader.

Datumen som anges är den period då du är skyldig att använda vinterdäck, men troligen kommer du att behöva ha dem ännu tidigare. För dubbdäck finns det ett tidigast datum då de kan användas under hösten och ett senaste datum när de kan användas efter vintern när våren har börjat. För de dubbfria däcken finns det inga datumbegränsningar för hur tidigt du kan montera dem eller hur sent du kan vänta med att ta bort dem. De bör dock tas bort innan sommaren startar eftersom de inte har optimala egenskaper för torra och blöta vägar och de slits också för snabbt när de används under somrarna.

Valet mellan dubbade eller dubbfria däck beror mycket på var du bor, så du bör baserat det på vilka väderförhållanden som råder. Kustområden har en tendens att ha mer isiga vägar, så det kan vara det bästa alternativet vara dubbdäck eftersom de ger det bästa greppet på is. Om du bor i områden med främst snö och begränsat med is, är båda däckalternativen bra. På snö är det främst slitbanemönstret som avgör grepp och köregenskaper. Så om du väljer ett däck av god kvalitet, bör du kunna ha riktigt bra köregenskaper när du kör på snö och is.

Slask är ett tillstånd som kan vara mycket svårt att köra i. På liknande sätt som vatten på en vägyta kan orsaka vattenplaning, kan slasken orsaka liknande problem som kallas slaskplaning, där däcket inte kan skjuta bort den tjocka slasken. Om detta händer förlorar du kontrollen över fordonet. Bra mönsterdjup och låg hastighet är fördelaktigt för att motverka detta. Bra vinterdäck behövs för att motverka slaskplaning och göra så att du kan köra säkert i alla vinterförhållanden.

Se alltid till att däcken är i gott skick, fria från skador och sprickor. Du måste också kontrollera däcktrycket regelbundet. Trycket minskar med sjunkande temperatur. Så om du hade kontrollerat trycket innan temperaturen sjönk till noll måste du kontrollera det igen. Lågt däcktryck minskar prestandan och det ökar också rullmotståndet. Högt rullmotstånd ökar bränsleförbrukningen och däckslitaget, så du slösar bort pengar på något som snabbt kan fixas och därför bör kontrolleras regelbundet.

För att kunna köra säkert så måste du ha satt på vinterdäcken innan vintern börjat och se till att de är i bra skick. De ska också ha rätt lufttryck så att däcken har rätt profil. Du måste också se till att däcken roteras mellan varje säsong så att däcken håller längre och bibehåller sitt mönsterdjup.

För mer information gällande vinterdäck, besök: https://vianor.se/