Hvordan kjøre trygt om vinteren

piggfrie dekk

Når du kjører i vintersesongen, er det allerede forstått at du må ha vinterdekk på bilen, spesielt hvis det er vinterforhold. Vinterdekk gir deg muligheten til å kjøre trygt under disse forholdene. I løpet av vinteren er det obligatorisk i Norden å ha vinterdekk, unntatt i Norge, der det er opp til sjåføren å sikre at de har tilstrekkelig grep i løpet av hver sesong. Så hvis du har vinterforhold, må du i utgangspunktet ha vinterdekk. I Sverige og Finland er det behov for vinterdekksesongen i visse vintermåneder.

Datoene som er oppgitt er perioden du må bruke vinterdekk, men du vil sannsynligvis trenge å ha dem enda tidligere. For piggdekk er det en tidlig dato når de kan brukes om høsten, og en siste dato når de kan brukes etter vinteren når våren har begynt. For piggfrie dekk er det ingen datobegrensninger for hvor tidlig du får plass til dem eller hvor sent du kan vente med å fjerne dem. De bør imidlertid fjernes før sommeren starter, da de ikke har optimale egenskaper for tørre og våte veier, og de slites også ut for raskt når de brukes om sommeren.

Valget mellom piggfrie eller piggfrie dekk avhenger mye av hvor du bor, så du bør basere det på de rådende værforholdene. Kystområder har en tendens til å ha mer isete veier, så det kan være det beste alternativet å være piggdekk, da de gir best grep på isen. Hvis du bor i områder med hovedsakelig snø og begrenset is, er begge dekkalternativene gode. På snø er det hovedsakelig slitebanen som bestemmer grep og kjøreegenskaper. Så hvis du velger et dekk av god kvalitet, bør du kunne ha veldig gode kjøreegenskaper når du kjører på snø og is.

Slam er en tilstand som kan være veldig vanskelig å kjøre i. På samme måte som vann på en vegflate kan forårsake vannplaning, kan slammet forårsake lignende problemer som kalles slamhøvling, der dekket ikke kan skyve vekk det tykke slammet. Hvis dette skjer, mister du kontrollen over bilen. God mønsterdybde og lav hastighet er fordelaktig for å motvirke dette. Gode ​​vinterdekk er nødvendig for å motvirke planlegging av glidning og la deg kjøre trygt under alle vinterforhold.

Forsikre deg om at dekkene er i god stand, uten skader og sprekker. Du må også sjekke dekktrykket regelmessig. Trykket synker med synkende temperatur. Så hvis du hadde sjekket trykket før temperaturen falt til null, må du sjekke det igjen. Lavt dekktrykk reduserer ytelsen og øker også rullemotstanden. Høy rullemotstand øker drivstofforbruket og dekkslitasjen, så du kaster bort penger på noe som kan løses raskt og derfor bør kontrolleres regelmessig.

For å kunne kjøre trygt, må du ha på deg vinterdekkene før vinteren startet og sørge for at de er i god stand. De må også ha riktig lufttrykk slik at dekkene har riktig profil. Du må også sørge for at dekkene roterer mellom hver sesong, slik at dekkene holder lenger og opprettholder mønsterdybden.

For mer informasjon om vinterdekk, besøk: https://vianor.no/