Miten ajat turvallisesti talvella

 Nastarenkaille

Talvikaudella ajettaessa on itsestään selvää, että ajoneuvossasi on oltava talvirenkaat, varsinkin jos on talviset kelit. Talvirenkailla ajat turvallisesti näissä olosuhteissa. Pohjoismaissa talvirenkaat ovat pakolliset talviaikaan, lukuun ottamatta Norjaa, jossa kuljettajan on varmistettava, että renkailla on riittävä pito jokaisena kautena. Joten jos sinulla on talviolosuhteet, sinun on periaatteessa oltava talvirenkaat. Ruotsissa ja Suomessa talvirengaskausi on tiettyinä talvikuukausina.

Tiettyyn päivämäärään mennessä sinun on käytettävä talvirenkaita, mutta sinulla on todennäköisesti oltava ne jo aikaisemmin. Nastarenkaille on olemassa aikaisin päivä, jolloin niitä voidaan käyttää syksyllä, ja viimeisin päivämäärä, jolloin niitä saa käyttää talven jälkeen, kun kevät on alkanut. Nastattomissa renkaissa ei ole päivämäärärajoituksia sille, kuinka aikaisin ne voidaan asentaa tai kuinka myöhään ne poistetaan. Ne tulisi kuitenkin poistaa ennen kesän alkua, koska niillä ei ole optimaaliset ominaisuudet kuiville ja märille teille, ja ne kuluvat myös liian nopeasti käytettäessä kesäisin.

Nastoitettujen tai nastattomien renkaiden valinta riippuu paljon siitä, missä asut, joten sinun valintasi tulisi perustua vallitseviin sääolosuhteisiin. Rannikkoalueilla on yleensä jäisempiä teitä, joten siellä voi olla paras valita nastarenkaat, koska ne tarjoavat parhaan pidon jäällä. Jos asut alueilla, joilla on pääasiassa lunta ja vähän jäätä, molemmat rengasvaihtoehdot ovat yhtä hyvät. Lumella ajaessa kulutuspinnan kuvio määrää pidon ja ajo-ominaisuudet. Joten jos valitset laadukkaat renkaat, sinulla on todella hyvät ajo-ominaisuudet ajaessasi lumella ja jäällä.

Loskassa ajaminen voi olla erittäin vaikeaa. Samalla tavalla kuin tien pinnalla oleva vesi voi aiheuttaa vesiliirtoa, loskakeli voi aiheuttaa samankaltaisia ​​ongelmia, jota kutsutaan loskaliirroksi, jolloin rengas ei voi työntää pois paksua loskaa. Näin menetät ajoneuvon hallinnan. Hyvä urasyvyys renkaassa ja matala nopeus ovat hyviä sen välttämiseksi. Hyvät talvirenkaat ovat välttämättömät liukumisen estämiseksi ja turvallisen ajon mahdollistamiseksi kaikissa talviolosuhteissa.

Varmista aina, että renkaat ovat hyvässä kunnossa, ehjät ja ilman halkeamia. Sinun on myös tarkistettava rengaspaine säännöllisesti. Paine laskee lämpötilan laskiessa, joten jos olet tarkistanut paineen ennen kuin lämpötila laskee nollaan, sinun on tarkistettava se uudelleen. Matala rengaspaine heikentää suorituskykyä ja lisää myös vierintävastusta. Korkea vierintävastus lisää polttoaineenkulutusta ja renkaiden kulumista, joten tuhlaat rahaa sellaiseen, joka voidaan korjata nopeasti ja joka tulisi siksi tarkistaa säännöllisesti.

Jotta voisit ajaa turvallisesti, sinulla on oltava talvirenkaat ennen talven alkua ja varmistettava, että ne ovat hyvässä kunnossa. Niillä on myös oltava oikea ilmanpaine, jotta renkailla on oikea profiili. Sinun on myös varmistettava, että vaihdat renkaiden paikkoja jokaisen kauden välillä siten, että renkaat kestävät pidempään ja säilyttävät urasyvyyden.

Lisätietoja talvirenkaista on osoitteessa https://vianor.fi/