Vått grepp och bränsleeffektivitet är nyckeln för bra sommardäck

sommardäck

Sommardäck bör vara utmärkta för både vått grepp och bränsleeffektivitet. Detta är vad många hänvisar till som AA-klassade sommardäck, eftersom de betygsätter A, vilket är den högsta betygsnivån för EU-däckmärkning. Alla däck som säljs inom EU kommer att ha denna märkning fäst på däcken som etikett, därför kallad EU däckmärkning. Förutom våtgrepp och bränsleeffektivitet anges också det externa däckbruset på däckmärkning. Däckmärkning gör det mycket enkelt att jämföra däck för att säkerställa att du får däck som har ett bra betyg.

Bränsleeffektiviteten är ansluten till rullmotståndet, vilket innebär att även för en elbil eller hybrid drar du nytta av lågt rullmotstånd när du kommer längre med varje laddning och sparar energi. Slitaget är också lägre med låg rullmotstånd eftersom däcket genererar mindre värme när de rullar. För elbilar och hybrider kommer detta att vara viktigt eftersom slitage tenderar att vara högre både på grund av högre vikt orsakad av de tunga batteripaketen och det högre vridmoment som orsakar släpp. Om du köper däck till en elbil, se till att däcken rekommenderas för den användningen innan du köper dem. Om så är fallet, kanske du också vill se till att däcken har ett lågt yttre däckljud eftersom en hög ljudnivå kan påverka körkomforten för en tyst elbil.

EU: s däckmärkning är mycket användbar när du jämför sommardäck, men om du letar efter vinterdäck kan det våta greppet vid plustemperaturer eller bränsleeffektiviteten när det används utanför den rekommenderade användningen kanske inte representera deras prestanda under vinterförhållanden. Detsamma gäller för däckbruset. Tyvärr finns det ingen EU-däckmärkning speciellt avsedd för vinterdäck, så du bör mer lita på däcktester och annan information. För alla väderdäck är det lite osäkert hur bra du kan lita på informationen för total prestanda, men du kan åtminstone se hur bra de kommer att prestera under sommaren.

Det våta greppet under somrarna är viktigt eftersom våta förhållanden är mer hala än torra vägar, så att du behöver ett längre bromsavstånd. Om dina däck inte presterar bra under kraftigt regn eller på våta vägar efter regnet, kommer du att vara mindre säker när du kör under somrarna. Det är också mer troligt att du kommer att uppleva vattenplanering, där du tappar kontrollen eftersom däcken inte kan sprida vattnet som finns på vägbanan, vilket får däcken att tappa kontakten med vägen. När däcken sliter kommer deras egenskaper att minska så att brytningsavståndet ökar jämfört med när de var nya och sannolikheten för vattenplaning också ökar.

För mer information om däck som har bra våtgrepp och bränsleeffektivitet, besök www.nokiantyres.se